Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

Održivost na prvom mjestu: Pogled u svijet brenda INTUITIVA

02.05.2024.

Predstavljamo vam svijet brenda INTUITIVA, gdje održivost nije tek prolazni trend, već duboko usađen način poslovanja. Kroz svoju jedinstvenu filozofiju i praksu, INTUITIVA se ističe kao sinonim za odgovornost prema okolini, fer trgovinu i stvaranje lifestyle dizajna.

Razgovarali smo sa INTUITIVA timom, kako bismo dublje razumjeli njihov pristup održivosti i etičkom poslovanju.

Za početak, kako je nastao koncept brenda INTUITIVA i koji su osnovni principi koji ga definišu?

INTUITIVA je nastala iz želje da stvorimo brend koji će ne samo pružiti visokokvalitetne proizvode, već koji će odražavati naše vrijednosti i promovirati održivost u industriji. Naši osnovni principi uključuju odgovornost prema okolini, fer trgovinu i poštovanje prema životinjama.

Možete li nam reći više o vašem pristupu održivosti, posebno kada je riječ o dizajnu, proizvodnji i prodaji?

Naš pristup održivosti je sveobuhvatan. U dizajnu se fokusiramo na korištenje prirodnih materijala poput pamuka, lana, svile, vune i kože, te minimaliziranje otpada kroz integraciju "škarta" u nove dizajne. Proizvodnja se odvija u našoj vlastitoj proizvodnji gdje kontroliramo radnu etiku, a svi naši proizvodi ispunjavaju kriterije fer trgovine. Što se tiče prodaje, uvijek težimo lokalnoj nabavci pomoćnih materijala ili sirovina kako bismo podržali lokalnu ekonomiju i smanjili ekološki otisak.

Kako se vaša brand Intuitiva nosi s pitanjem ambalaže?

Odgovornost prema ambalaži je ključna komponenta našeg poslovanja od samog početka. Koristimo recikliranu ili biorazgradivu ambalažu, te se trudimo minimalizirati upotrebu plastike koliko god je to moguće. Također, potičemo naše kupce da recikliraju ili ponovno koriste našu ambalažu kako bi smanjili negativni uticaj na okoliš.

Posvećenost lokalnoj nabavci pomoćnih materijala i sirovina jasno pokazuje vašu želju za unapređenjem poslovne održivosti. Možete li nam malo detaljnije objasniti kako ta praksa doprinosi vašem poslovanju?

Nabavka pomoćnih materijala ili sirovina lokalno ima niz prednosti. Prije svega, smanjuje se transportni troškovi i emisija CO2 povezana s transportom. Također, podržavamo lokalne proizvođače i doprinosimo lokalnoj ekonomiji. Osim toga, lakše je pratiti i osigurati kvalitetu materijala kada se nabavljaju lokalno, što dovodi do kvalitetnijih proizvoda i smanjenja otpada.

Zašto je važno naglašavati različitost između lokalnog i konvencionalnog krzna, te kako ta razlika utiče na vašu strategiju i poslovnu etiku?

Koristimo lokalno krzno koje dolazi od stoke koja je uzgajana za mesnu industriju i pasla na polju. Ova praksa osigurava da životinje imaju prirodan životni stil i da njihovo krzno bude visoke kvalitete. Naglašavamo razliku između našeg krzna i konvencionalnog krzna koje često dolazi od životinja koje su uzgajane u lošim uslovima. Osim toga, korištenjem lokalnog krzna podržavamo lokalne farmere i smanjujemo ekološki otisak naših proizvoda.

S obzirom na vašu afirmaciju kvaliteta, možete li nam reći kako se vaša briga o ljudima iza vaših proizvoda reflektira u vašem poslovanju?

Svi naši proizvodi od krzna izrađuju se ručno u našoj vlastitoj proizvodnji gdje se strogo poštuju standardi radne etike, te su naši radnici pravedno plaćeni i imaju sigurne radne uvjete. Također pri odabiru dobavljača, preferiramo dobavljače koji proizvode prirodne materijale, imaju certifikate o održivosti i pridržavaju se standarda radne etike. Uspostavljamo dugoročne odnose s našim dobavljačima kako bismo osigurali stabilnost u lancu nabavke i promovirali održivost u cijelom lancu vrijednosti.

Kako biste produbili našu sliku o vašoj posvećenosti održivosti i kvalitetu proizvoda, možete li nam detaljnije objasniti koje certifikate posjedujete? 

Materijali koje koristimo pri izradi naših proizvoda posjeduju niz certifikata koji potvrđuju našu predanost održivosti i kvalitetu proizvoda. To uključuje certifikate poput GOTS (Global Organic Textile Standard), OCS (Organic Content Standard), GRS (Global Recycled Standard) i OEKO TEX STANDARD 100. Ovi certifikati garantiraju da naši proizvodi odgovaraju najvišim standardima u pogledu ekološke održivosti, kvalitete materijala, i sigurnosti za krajnjeg korisnika. Oni pružaju našim kupcima povjerenje da su naši proizvodi proizvedeni na etičan i ekološki prihvatljiv način.

Naglasili ste da svi vaši proizvodi imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Možete li nam reći kako Intuitiva doprinosi lokalnoj zajednici i industriji u BiH?

Prvo, podržavamo lokalne proizvođače kroz saradnju u proizvodnji naših proizvoda, što doprinosi lokalnoj ekonomiji i zapošljavanju. Također, promoviramo tradicionalne tehnike izrade i lokalne materijale, čime očuvavamo kulturno nasljeđe regije. Naša predanost održivom poslovanju također pomaže u smanjenju negativnog uticaja na okoliš u lokalnoj zajednici.

Kako se bliži kraj našeg razgovora, rado bismo čuli vaše planove za dalje unapređenje održivosti i društvene odgovornosti u poslovanju Intuitiva brenda.

Naši budući planovi su kontinuirano istraživanje i implementacija novih održivih praksi u naše poslovanje. To može obuhvatiti daljnje smanjenje ekološkog otpada kroz inovacije u dizajnu i proizvodnji, jačanje saradnje s lokalnim zajednicama i organizacijama te kontinuirano praćenje i unapređenje radnih uvjeta u našoj proizvodnji. Također ćemo nastaviti edukovati naše kupce o važnosti održivog načina života i poticati ih na odgovorne potrošačke odluke.

U svijetu gdje održivost postaje sve važnija, brendovi u Bosni i Hercegovini 

pronalaze svoje mjesto usvajajući standarde održivosti i etičkog poslovanja.

Kroz certifikate, oni ne samo da dokazuju kvalitet svojih proizvoda, već i postavljaju standarde za druge. Osim što inspirišu, ovi certifikati donose i praktične koristi, uključujući i stvaranje pozitivnog ugleda. INTUITIVA nas poziva da podržimo održivost ne samo birajući njihove proizvode, već i podržavajući vrijednosti koje oni zagovaraju.