Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

Zavirite u novu kolekciju IMAGINARIUM studija

24.02.2024.

Upoznajte novu kolekciju „Ode to Architecture“ koja je nastala u IMAGINARIUM studiju. 

Direktan uzor je nova zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci, autora prof.dr Saše Čvoro i prof.dr Maline Čvoro, koja je prošle godine nominovana za prestižnu Mies van der Rohe, EU nagradu za savremenu arhitekturu.

IMAGINARIUM Studio je kreativan, umjetnički i istraživački studio osnovan u Banjoj Luci. Tu nastaje odjeća i modni dodaci koji su više od toga- umjetnost koju možemo nositi. 

Neobičan naziv nove kolekcije je u nama probudio radoznalost i znatiželju te smo odlučili zagrebati ispod površine i otkriti nešto više o novoj kolekciji IMAGINARIUM brenda. 

S Aleksandrom, osnivačicom brenda smo popričali o kolekciji „Ode to Architecture“ u nastavku. 

image0blog2.jpeglogo.png

1. Draga Aleksandra možeš li nam reći kako je nastao IMAGINARIUM studio, otkud ideja za pokretanjem istog?

IMAGINARIUM je nastao kao spoj različitih životnih iskustava, djetinjih želja (odatle donekle i ime) i mog od djetinjstva prisutnog izražavanja kroz tekstil. Od dekica za lutkice, haljina za Barbike, vezenja majica i jakni, pletenja šalova i kapa, "eklektičnih" odjevnih predmeta tokom gimnazijskih dana, do prvih mini kolekcija tokom studija, izrodilo se nešto što je u trenutku spoznaje da imam 30 godina i nisam baš srećna poslovima koje radim, rezultiralo konačnim osnivanjem studija 2017. U srednjoj školi sam imala brend "from Alex with Love", na faksu se razvilo u "Golden Imaginarium", ali dok zvanično nisam osnovala IMAGINARIUM, stvari nisu mogle da poprime ozbiljan karakter i samim tim zavrijede fokus i posvećenost. 

IMAGINARIUM Ode to Architecture 1.jpeg

2. Na koji način vi implementirate i podržavate zero-waste, slow-living, fair-trade prakse u proizvodnji, da li su oni uključeni i u novu kolekciju?

Svi ovi pojmovi su relativno odskora jako popularani u tekstilnoj industriji, njima se mnogi služe da nalijepe epitete svojim proizvodima bez velikog razmišljanja. Međutim, u pitanju je filozofija koju živite. Tu životnu filozofiju prenosite u svoje stvaralaštvo. Ako se pak služimo datim pojmovima, obzirom da su kao takvi već definisani i tačno se zna na šta se odnose, onda za IMAGINARIUM važi sledeće:

 - Zero-waste - Većina naših krojeva su sami po sebi bez otpadaka, iako se čine jednostavni, u pozadini dobijanja takvog kroja je ozbiljnija geometrija i pretakanje iste u nosiv odjevni predmet. Za pojedine proizvode gdje se javlja tekstilni otpad, taj otpad se sakuplja, usitnjava, i služi kao ispuna heklanim igračkicama od domaće vune, čime se dodatno promoviše i upotreba ove vune, koja se, često baca u šume i rijeke, pali i time predstavlja nažalost još uvijek neregulisan otpad u BiH.

 - Slow-living - svi naši proizvodi se rade tako da ne predstavljaju trend, nego stil, nisu nešto što može "izaći iz mode". Izrađuju se pažljivo i polako u roku od 3 do 15 dana u zavisnosti od kompleksnosti samog proizvoda. Materijali koji se koriste su visokokvalitetni i sa adekvatnim održavanjem traju neuporedivo duže od onih koje srećemo kod "fast fashion" brendova. Kolekcije radimo po inspiraciji i dugoročno, mimo sezona. A i društvene mreže su nam i te kako "slow" :)

 - Fair-trade - Ovaj parametar je jako teško ispratiti kada je sam materijal u pitanju, iako nastojimo da nabavljamo isključivo certifikovane materijale. Ali kada je izrada u pitanju, svi naši saradnici sami određuju cijenu svoga rada, i na to još dobiju bonuse ako se unutar studija procjeni da je cijena rada preniska u odnosu na cijenu konačnog proizvoda.

Ovdje bih dodala još i "Upcycling". Naime, ako neki poseban proizvod određeno vrijeme ne nalazi kupca, prekraja se u nov proizvod. Na ovaj način sam materijal ne strada stajanjem, te izbjegava da postane otpad. Ovo je naravno naglašeno na etiketi samog proizvoda.

IMAGINARIUM Ode to Architecture 2.jpeg.jpeg

3. Kako ste nadošli na inspiraciju za novu kolekciju, te otkuda ideja za dizajn ?

"Ode to Architecture" je mini kolekcija koja je, kako joj ime kaže, ponajviše inspirisana arhitekturom. Moje školovanje kao arhitekte se značajno odražava na dizajn svih proizvoda nastalih unutar IMAGINARIUM-a. Ova kolekcija je "oda" arhitekturi koju imam potrebu da prikažem kroz odjevne predmete. Arhitektonski stil koji je poslužio kao polazni koncept je neobrutalizam - vidljiva konstrukcija, spojevi, rezovi, sirov materijal. Direktan uzor je nova zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci, autora prof.dr Saše Čvoro i prof.dr Maline Čvoro, koja je prošle godine nominovana za prestižnu Mies van der Rohe, EU nagradu za savremenu arhitekturu.

Konačni dizajn proizilazi iz zero-waste principa pri krojenju, u kombinaciji sa nezaobilaznom japanskom estetikom. 

02b084b34ef752de5ae3233f798df10f8c977bda (1).jpeg

4. Koji su glavni motivi nove „Ode to Architecture“ kolekcije?

Motive bih najradije predstavila kroz ključne riječi: minimalizam, neobrutalizam, zero-waste, prirodni materijal, luksuzna funkcionalnost, jednostavno održavanje, ekspresija, briga za sebe, briga za okolinu - i svi u funkciji zadovoljavanja potreba naše muze - žene koja je brižna, fleksibilna, brza i borbena.

#BBD0E0 »